Boekbespreking: Astrologische hulptechnieken – Dre Aukes

hulptechnieken-dre-aukesVaak komen weinig gebruikte astrologische technieken per toeval op je pad, meestal via een collega, een lezing of een workshop. Dat het toeval hierin een handje geholpen kan worden, bewijst Aukes met zijn boek “Astrologische hulptechnieken”. In dit boek doet Aukes een geslaagde poging om minder bekende astrologische technieken over het voetlicht te brengen.

Aukes stipt meer dan dertig uiterst diverse hulptechnieken aan: de relocatiehoroscoop, het afgeleide huizensysteem, het transformatiepunt, Alcyone en de beeldgraden, om maar wat te noemen. Hij legt de techniek uit, geeft een voorbeeld, laat zien wanneer je hem kunt toepassen en gebruikt daar gemiddeld zo’n zes pagina’s voor (inclusief illustraties). Dat geeft een indicatie voor de mate van diepgang. Naar diepgang zal Aukes dan ook niet gezocht hebben bij het samenstellen en schrijven van dit boek, eerder naar overzicht. En een overzicht krijg je met dit boek.

Aukes onthoudt zich van oordeel over kwaliteit en bruikbaarheid van iedere techniek en nodigt daarmee uit om vooral zèlf aan de slag te gaan, om vervolgens zèlf te concluderen of je meer wil en kan met een bepaalde techniek. Wel doet hij een voorzet waarvóór je een bepaalde techniek kunt gebruiken. Zo kan een hulptechniek naadloos aansluiten bij de vraag van een cliënt, maar een techniek kan ook dienen als extra bevestiging voor wat je vanuit een andere invalshoek al hebt gezien. Op deze manier levert “Astrologische hulptechnieken” een belangrijke bijdrage aan het instrumentarium en de verdere professionalisering van de astroloog.

In zijn slotwoord doet de schrijver zelf een aanzet voor hoe ik het boek ervaar. Als typische tweelingen kan ik inderdaad smullen van je boek Dré, en de verleiding niet weerstaan je ongevraagd advies te geven: neem je bij herdruk de tertiaire progressies ook op? Joke Bussink helpt je graag op weg.

Verschenen in: AstroFocus juni 2010