Recensie: Opvoeden in het zicht van de ziel – Carla Kerklaan

BoekKerklaanZielZe staan bij mij in de boekenkast: Kerklaans ‘Spirituele astrologie’ en ‘Maansknopen, Zwarte Lichten en familiepatronen’. Het was slechts een kwestie van tijd dat ze met een boek op de proppen komt waarin ze haar kennis en ervaring met spirituele astrologie zou linken met haar expertise als pedagoog. En dat is precies wat ze doet in haar derde boek ‘Opvoeden in het zicht van de ziel’.

Ze heeft het boek in de eerste plaats geschreven voor ouders en opvoeders. Door te spreken over ‘paden van ontwikkeling’ probeert ze het astrologische vocabulaire te omzeilen en doet ze een dappere poging om het boek toegankelijk te maken voor niet-astrologen. In haar voorwoord schrijft ze: “Voor ouders die worstelen met de vraag waarom hun kind zo dwars is, waarom het zich in riskante situaties begeeft, waarom het zo dromerig is of zo prestatiegericht en perfectionistisch, is kennis van het pad dat je kind gaat tot hulp.”

Kerklaan licht één aspect van de Spirituele Astrologie uit: de as van de Zwarte Maan met Priapus. Wat veel indruk op mij maakt, is dat ze dit doet op een manier die vrij is van oordeel. Waar het kind zich ook bevindt op deze as: het is iets met zichzelf aan het uitzoeken. Hierin toont Kerklaan dat ze astroloog is, maar bovenal ook pedagoog. De compassie en genegenheid die spreekt uit de manier waarop ze haar kennis voor het voetlicht brengt, heeft iets gerust stellends waar ouders en opvoeders zich aan kunnen laven.

De verrijking zit in Kerklaans jarenlange ervaring in het werken met kinderen, ouders en opvoeders die ademen door het boek. De concrete cases bij ieder ontwikkelingspad geven handen en voeten aan de abstracte astrologische theorie. In haar voorwoord spreekt ze de hoop uit dat dit boek zowel ouders, opvoeders als astrologen inspireert in de begeleiding van kinderen. Ik kan niet spreken voor een ander, maar mij inspireert ze. Niet alleen in mijn werk als astroloog, maar ook in mijn werk met kinderen.