Ik krijg het patroon niet doorbroken.

In een relatie lukt het me niet om een balans te vinden in geven en nemen. Ik blijf geven, maar krijg te weinig terug. Op een gegeven moment is de batterij leeg en dan is het te laat. Ik heb wel zelfinzicht, maar het lukt me niet om het patroon te doorbreken. Alleen wanneer ik niet in een relatie zit, lukt het me om voor mezelf op te komen.

Maureen

Advies van Inana:Vlinder
Je hebt een tegenstrijdigheid in je karakter die zich manifesteert op het relationele vlak. Zo ben je in de beginfase van een relatie heel erg gericht op de ander. Het kost je geen enkele moeite om jezelf in deze fase van de relatie weg te cijferen. Je bent verliefd en alles staat op zo’n moment ten dienste van jullie relatie. Je voelt haarfijn de stemming van de ander aan en gaat hier subtiel in mee. Je bent zorgzaam, hulpvaardig en adaptief. Je voelt je volledig één met je partner en het is alsof wat van jou is, ook van hem is. Er vindt een ultieme versmelting plaats tussen jou en hem en vanuit die eenheidsbeleving geef je jezelf en alles wat je bent aan hem.

Dit is een geweldig mooie ervaring voor jou en hem, maar wanneer de eerste verliefdheid wat is weggezakt, begint het bij jou te kriebelen. Het gaat je een beetje benauwen dat jullie zo in elkaar opgaan. Je krijgt de behoefte om weer wat meer op eigen benen te staan. Je wilt weer voelen en ervaren dat je ook dingen alleen kunt ondernemen. En in deze overgangsfase kan een conflict met je partner ontstaan. Een dergelijke radicale omslag vraagt namelijk nogal wat van je partner en het is maar de vraag of hij die beweging met jou kan maken.

De kans is groter dat hij liever op de oude voet verder gaat met de poeslieve, zorgzame en invoelende Maureen, waar hij indertijd zo dol op is geworden. Maar voor jou is dat onmogelijk en het kan je het gevoel geven dat je alleen maar goed bent als je geeft. Voor een langdurige relatie heb je het nodig, dat je aan jezelf mag denken en dat je je onafhankelijk kan en mag opstellen. Natuurlijk blijf je het leuk vinden om samen met je partner dingen te ondernemen, maar het “wij met z’n tweetjes op een mooie,roze wolk” gaat er op een gegeven moment een beetje vanaf. Je hebt een partner nodig die de ‘nieuwe’ daadkrachtige, onafhankelijke en strijdvaardige Maureen net zo lief heeft, als die verliefde, opofferingsgezinde droomster die zich aan het begin van de relatie liet zien.

Je kunt het proces versoepelen door jezelf meteen aan het begin van de relatie onafhankelijker op te stellen. Dat zal niet altijd even gemakkelijk zijn, maar zeker wanneer je serieuze bedoelingen met iemand hebt, is het absoluut de moeite waard. Uiteindelijk zal je partner toch te maken krijgen met de ondernemende en onafhankelijke Maureen, dus waarom niet meteen met die kant van jezelf op de proppen komen? Het voorkomt of vermindert de strijd op een later tijdstip in jullie relatie en vergroot de kans op een langdurige, gezonde relatie.

Ik hoop dat dit inzicht je net dat extra zetje kan geven om het patroon waarin je vast zit wel te doorbreken. Ik wens je heel veel sterkte en succes hierbij!

Reactie Maureen:
Ik kan niet anders zeggen dan dat je helemaal gelijk hebt. Het is blijkbaar niet vanzelfsprekend dat je ook ontvangt wat je geeft. Het zal inderdaad niet meevallen om een gegeven karaktertrek te doorbreken, maar ik heb genoeg leergeld betaald om daar op z’n minst de nodige moeite voor te doen. Het zou zoveel meer toevoegen als het lukt… en het gaat lukken hoor!!!!

Bedankt en veel liefs,
Maureen