Dans is mijn passie. Kan ik er mijn werk van maken?

Ik werk als planner bij een thuiszorgorganisatie. Ik heb als grootste hobby of beter gezegd “Passie” jazz dance. Weet jij of ik misschien ooit van het dansen mijn “werk” zou kunnen maken? En zo ja, hoe dan?

Ria

Advies van Inana:
Het verbaast me niets dat je het dansen ervaart als jouw passie. Ontspanning… Plezier maken… Zelfexpressie… Het zijn woorden, die jou in het diepst van je wezen raken. Afgaand op jouw horoscoop is het een eerste levensbehoefte voor jou om jezelf uit te drukken op een creatieve manier. In de dans heb je een uitingsvorm gevonden die maakt dat je het leven door je heen voelt stromen en ik kan me zo voorstellen dat je je levenslust tot in je tenen kunt voelen tijdens het dansen!

dans1Je vraagt je af of je van deze passie ook je werk kunt maken. Werk en ontspanning zijn twee verschillende levensgebieden, die niet vanzelfsprekend met elkaar verbonden zijn in een horoscoop. Voor jouw horoscoop geldt dat deze beide gebieden wél verbonden zijn. Ontspanning en zelfexpressie zijn voor jou van levensbelang, maar daarbij houdt het voor jou niet op: je zou het liefst de héle maatschappij ervan willen doordringen hoe belangrijk dit is. Deze gedrevenheid is jouw motor om daadwerkelijk iets van de grond te krijgen. Je hart is hierbij je koersbepaler. Gaat je hart ergens sneller van kloppen, dan zit je op het goede spoor.

Je werkt momenteel als planner. Dat geeft al aan dat je over een sterk organisatorisch vermogen beschikt, maar je horoscoop laat dat ook duidelijk zien. Je hebt sterke organisatorische vaardigheden en veel sociale contacten, die je kunt aanspreken als je inderdaad besluit iets op te zetten. Je zult hierbij niet zozeer de danser of de dansdocent zijn, maar degene die de perfecte randvoorwaarden weet te creëren, waarbinnen zelfexpressie en creativiteit tot uitdrukking kunnen komen.

Waar je gedurende het hele proces van voorbereiding en totstandkoming op moet letten, is dat je consequent de samenwerking blijft zoeken. Je gedrevenheid geeft je namelijk een enorme stuwende kracht om te realiseren wat je voor ogen hebt, maar die kracht kan zo overweldigend zijn dat je er anderen gemakkelijk mee omver blaast. Het is heel belangrijk, dat je niet alleen afgaat op jouw eigen ideeën, maar dat je constant afstemt wat anderen denken, willen en voelen. Zonder een goede samenwerkingspartner en een stevig maatschappelijk draagvlak, zul je het niet redden.

De metafoor van een vlieger kan je behulpzaam zijn om de juiste balans te vinden. Zie jouw gedrevenheid dan als de top van een vlieger en de aandacht voor draagvlak en samenwerking als de staart. Om die vlieger te laten stijgen, zul je niet het meeste gewicht in de top moeten leggen.

Juist in de staart bevindt zich het zwaartepunt. Als je hierin de juiste balans weet te vinden en je het lef hebt om je hart te volgen, lijkt het mij niet meer dan vanzelfsprekend dat je van je passie je werk zult maken.

Dan hoef ik je alleen nog maar te zeggen: zet ‘m op, meid!

Reactie Ria:
Grappig dat er ook uit komt dat ik het niet zou kunnen doen zonder samenwerkingspartner. Dit aangezien een goede vriend van mij (die ook dansleraar/ choreograaf is) iemand is waar ik dus best samen iets mee zou willen doen. Maar dan zou ik inderdaad meer de richting van de organisatie en planning willen doen. Misschien gebeurt dit ooit nog eens. En het is ook waar dat het dansen echt zeer zeker mijn eerste levensbehoefte is. Ik geef nog liever mijn “werk” op, dan mijn dansen. Bedankt voor deze astrocoaching. En ik zal hem zeer zeker bewaren. 🙂